Är swingtrading svårt?

Många människor som vill lära sig hur det går till med trading, frågar sig om swingtrading verkligen är en handelsform och en typ av investering som passar dem. De söker något som inte är för komplicerat, samtidigt som det finns en stor potential till bra avkastning. Men är då swingtrading svårt?

Swingtrading är inte speciellt svårt, när en person har kommit till den punkt där det finns en tradingstrategi att gå efter. Medan diskretionär Swingtrading kan vara mycket svår att lära sig, är det betydligt enklare att använda sig av ett systematiskt tillvägagångssätt. Betyder det då att Swingtrading är enkelt? Den svåraste delen i Swingtrading är att bygga en fungerande tradingstrategi och att sedan hålla sig till den samma. Om du istället köper en strategi som redan är klar att användas, eller finner en beprövad strategi, kan du vara igång med din trading direkt.

I denna artikel tar vi en titt på vilken typ av Swingtrading du ska fokusera på för att göra det hela så enkelt och smidigt som möjligt för dig. Vi ska också kika på hur det går till att överkomma några av de mest vanliga utmaningarna som finns med denna typ av trading. Några av dessa är utmaningar och hinder som de flesta traders aldrig lärt sig att identifiera.

Låt oss ta steget in i det okända och reda ut begreppen.

Diskretionär Swingtrading – Varför du ska satsa på annat

Om du surfar runt på nätet och kikar på videos rörande Swingtrading, kommer du garanterat finna de som behandlar ämnet diskretionär Swingtrading och de metoder som används. De pratar om trender i olika diagram, tydliga tradingindikatorer och talar om för alla hur och när det är dags att handla för maximal avkastning.

Dock är realiteten helt annorlunda. De flesta av dessa människor har själva inte den blekaste aning om hur trading går till. Det som de presenterar för dig, är gamla och förlegade tekniska analyser på metoder som inte längre fungerar eller aldrig har fungerat.

Marknaden blir hela tiden mera intelligent, vilket betyder att fördelar som tidigare var synliga numera ersatts av mera oförutsägbara rörelser. Det är i denna pöl av oförutsägbara händelser som du ska försöka finna användbara tradingstrategier, som inte är ett resultat av marknadens slumpmässiga rörelser.

Som du kanske förstår, att enbart göra det genom att kika på diagram för att få en förståelse för vilken väg som marknaden är på väg åt. Det är idag otroligt svårt, för att inte säga mycket nära det omöjliga.

Du känner väl till att du kan prova vår swingtrading här på Samuelssons Rapport för endast 9 kronor för 30 dagar. Vi har hållit på sedan 2013. Inga bindningstider och du kan avsluta när du vill. Läs mer här om du vill veta mer.

Systematisk Swingtrading – den rätta vägen för att lyckas

Många traders är fast i tron att diskretionär Swingtrading är det rätta valet. Dock är det så att vi som har testat samt sett till historiska fakta på många av de strategier som så kallade ”trading gurus” åberopar. Vi finner mycket sällan något värde i deras strategier.

Något som vi också fått reda på genom våra egna tester, är att det är mycket svårt att veta vad som kommer att fungera och vad som faller platt.

Naturligtvis har vi en generell förståelse för vad som fungerar och vad som inte gör det rörande de olika koncept vi har testat. Dock, är har vi knappt någon aning alls när vi står inför ett nytt koncept som vi inte tidigare sprungit på.

Du kan helt enkelt inte ta reda på vad som kommer att fungera genom att använda sunt förnuft. Det enda sättet att ta reda på det är att applicera ett systematiskt tillvägagångssätt. Så, vad menar vi då med detta?

Systematisk trading och varför detta är överlägset

Genom att använda dig av principer för systematisk trading, är du inte längre beroende av din magkänsla. Istället kommer du att testa dina idéer inför en tradingstrategi, genom att gå tillbaka och testa den på historiska data. På så sett ser du om ditt system fungerat på det historiska planet eller inte. Som exempel: Om vi testade en idé och det resulterade i en kurva som i diagrammet nedan skulle vi vara på den rätta vägen.

Så, det betyder att du helt plötsligt kan skapa trading strategier som bygger på reella data tagna från den avsedda marknaden. Nu börjar det således att bli mycket enklare. Efter det är det sedan du som måste se till att du följer de reglerna som din strategi bygger på, samt att du står redo att reagera på marknadens signaler. Om du applicerar din strategi i en automatisk handelsplattform, behöver din trading inte uppta mera än 15 minuter per dag.

Du avsöker marknaderna för de inträdesvillkor som din Swingtradingstrategi tillåter, och antar sedan de signaler som följer din tradingstrategi. Detta är något som enkelt kan utföras efter att börsen har stängt. Det enda du behöver tänka på är att alltid placera din order i tid för öppning dagen efter.

De svåra och komplicerade delarna med Systematisk Swingtrading

Trots att systematisk Swingtrading är den rätta vägen, betyder inte detta att vägen saknar utmaningar. Även om Swingtrading verkligen är et av de mest nybörjarvänliga och enklaste tradingformerna, är det inte någon enkel ”plug´n play”-lösning.

Nedan läser du om några av de största utmaningarna du står inför som Swingtrader:

1. Du måste följa reglerna i din tradingstrategi

Det grundläggande för systematisk Swingtrading är att du antar de handelsmöjligheter som din strategi tillåter. Här finns det inget rum för spontan diskretion om detta inte redan är en del av din tradingstrategi.

Att anta alla möjligheter till handel när allt går bra, är något som de flesta klarar på ett bra sätt. Dock är detta svårare när det går dåligt och skräck för ytterligare förluster kan göra det svårt att hålla sig till den uppsatta strategin.

2. Hantera det egna jaget

Som du antagligen har fattat efter den senaste punkten, är det som oftast ses som det största hindret det egna jaget. Den känslomässiga press som trading medför för dig själv, kan vara så kraftfull att det krävs professionell hjälp. Det är mycket svårt att förutse vilken känsla som en framtida förlust kommer att skapa om du aldrig tidigare stått inför detta. Med anledning av det rekommenderar vi att du alltid startar på låg nivå.

Kom alltid ihåg att se trading som ett maraton och aldrig ett sprinterlopp. Det är helt naturligt och normalt att göra misstag som nybörjare. Med anledning av det ska du starta i liten skala, så dessa i de flesta fall ofrånkomliga misstag inte kostar för mycket.

3. Du måste skapa en strategi som håller

Som vi redan har förklarat, är en av de största fördelarna med systematisk Swingtrading att du redan känner till oddsen innan du handlar med en strategi.

Hue som helst finns det en risk att du anpassar en strategi efter en viss kurva kan göra detta efter ett slumpmässigt mönster. Med detta menas att du din strategi inte kommer att fungera, med anledning av att av att de resultat du baserade den på enbart var slumpmässig tur. Mycket av marknaden bygger på slumpmässiga mönster, och om din reglerna för din strategi sätts upp efter slumpmässiga mönster på marknaden kan de historiska data du samlar lura dig.

Om du bara börjar sniffa på värdet av att skapa hållbara strategier, har du kommit mycket längre än många swingtraders någonsin kommer.

I slutet av denna artikel, länkar vi till information där du kan läsa mera om detta och hur du kan försäkra dig om att bygga hållbara strategier för Swingtrading.

4. Konsten att klara din riskhantering

Detta är inte alls något svårt, men en sak vi ofta ser gällande nya Swingtraders. De satsar helt enkelt för mycket på varje handel.

En mycket bra tumregel är att aldrig riskera mer än 2% av kapitalt på ditt tradingkonto per handel. På så sätt har du möjligheter att kunna klara och hantera en lång rad av förlorad handel. Detta samtidigt som du har tillräckligt med kapital kvar för fortsatt trading.

Sammanfattning

Om du är nybörjare och just startar ditt äventyr i tradingvärlden, är Swingtrading det perfekta valet. Det är enkelt i jämförelse med andra former av trading, och erbjuder samtidigt en mycket stor vinstpotential. Denna typ av trading är också mycket väl anpassningsbar tillsammans med ett heltidsarbete. Detta med anledning av att det fysiska arbetet tar så lite tid i anspråk och att allt det kan utföras även när börsen har stängt.

Dock ska du komma ihåg att alltid välja ett systematiskt tillvägagångssätt. Genom att göra det kommer du att mångdubbla dina chanser att lyckas med Swingtrading och göra det hela enklare på lång sikt. Diskretionär Swingtrading är verkligen svårt och blir hela tiden svårare, med tiden som marknaden blir både mera intelligent och effektivare.

I vår kompletta guide: Kom igång enkelt som swingtrader, går vi djupare in på mycket av det vi reflekterat kort över i denna artikel.

Här hittar du ett arkiv med swingtradingartiklar.