Vilken nätmäklare är bäst för swingtrading?

Idag finns ett enormt utbud av mäklare och handelsplattformar att välja bland för dig som vill testa swingtrading eller andra former av kortsiktig handel. Men vilken nätmäklare är bäst för swingtrading? Vad ska man titta efter när man jämför olika sajter? 

Val av nätmäklare av a och o vid handel med finansiella tillgångar – inte minst vid kortsiktig trading där låga avgifter är avgörande för resultatet. Att veta vilken av alla tillgängliga mäklare som är bäst kan däremot vara lättare sagt än gjort.

I den här artikeln jämför vi tre av de största och mest populära plattformarna för swingtrading och ger dig dessutom värdefulla tips om vilka kriterier som är bra att titta på när du ska välja nätmäklare.

Vad utmärker en bra och seriös nätmäklare?

Intresset för online trading växer sig stadigt större i såväl Sverige som utomlands, och med det även utbudet av nätmäklare och sajter för online trading.

Många valmöjligheter är förstås alltid positivt – men ett större utbud innebär också att det kan bli betydligt svårare att hitta en mäklare som faktiskt är bra. Risken finns att de mest seriösa aktörerna försvinner i bruset av de nya som ständigt dyker upp.

Har du koll på vad som utmärker en seriös nätmäklare och vilka kriterier du ska titta efter blir det dock lite lättare. Följande är några tips på vad som vanligen kännetecknar en bra onlinemäklare och vad du således kan hålla utkik efter:

  • Låga avgifter: Eftersom swingtrading går ut på att köpa och sälja tillgångar med relativt snäva tidsintervall är det avgörande med låga avgifter. Går du in och ur många positioner inom loppet av bara ett par dagar eller några veckor vill du till varje pris undvika att betala för mycket courtage. Detta eftersom höga avgifter snabbt kommer äta upp de små vinsterna du eventuellt gör.
  • Brett utbud av tillgångar: Ett generöst utbud av olika slags tillgångar och instrument på olika marknader ger dig mer flexibilitet och fler valmöjligheter.
  • Smidiga insättningsmetoder: Traditionell banköverföring, bank- eller kreditkort, digitala plånböcker och Swish – fler tillgängliga insättningsmetoder är bättre än bara en. Väljer du en mäklare som till exempel erbjuder depositioner via Swish eller kontokort sker överföringen omedelbart (och oftast helt gratis), vilket innebär att du kan komma igång med din swingtrading snabbare.
  • Finansiell reglering: Finansiell reglering innebär mer trygghet för som kund då mäklarens verksamhet regelbundet kontrolleras av ett finansiellt tillsynsorgan. Reglerade mäklare har hårdare krav på sig vad gäller bland annat transparens och konsumentskydd.
  • Användarvänlig handelsplattform: För att lyckas med swingtrading behöver du en bra handelsplattform som har alla de funktioner och verktyg som krävs, men som ändå är enkel att använda. Verktyg för teknisk analys, bra översikt över både historik, aktuella positioner och saldo samt tillgång till inbyggda indikatorer och tradingverktyg är bra kriterier att kika efter.
kriterier nätmäklare swingtrading
Jämför gärna olika nätmäklare innan du bestämmer dig.

3 populära nätmäklare för swingtrading

Avanza, Nordnet och eToro är tre av de mest populära plattformarna bland svenska swingtraders. Nedan finner du en jämförelse mellan de tre olika mäklarna och dess respektive villkor.

Avanza

Sveriges största nätmäklare med drygt 1 miljon kunder i dagsläget. Hos Avanza finns ett mycket bra utbud av såväl aktier som ETF’er, terminer, optioner och warranter. Registrering görs smidigt och säkert med hjälp av BankID och flera olika kontotyper finns att välja bland – däribland ISK, kapitalförsäkring och aktiedepå.

Som trader finns även möjlighet att registrera dig för Avanza Pro, vilket ger dig extra lågt courtage och tillgång till stabila handelssystem med flertalet inbyggda indikatorer.

Antal aktier: Drygt 10 000, både svenska och utländska

Marknader: Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, USA, Kanada, Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna och Portugal

Gratis registrering: Ja

Demokonto: Nej

Courtage: Fem olika courtageklasser för dig med vanligt konto (ej Pro) – Start, Mini, Small, Medium och Fast pris. Gratis courtage upp till 50 000 kr, därefter 0,25% som rörligt courtage alternativt 1 kr som lägsta möjliga. Med Pro-konto får du handla med courtage på max 0,034%.

Handelsplattform: Avanzas egna handelsplattform för standardkonto är användarvänlig och intuitiv med bra funktioner och analyssidor. För aktiva traders som önskar mer avancerade system rekommenderas även Avanza Pro där du får tillgång till Infront Web Trader.

Finansiell reglering: Står under tillsyn av svenska Finansinspektionen

Här kan du öppna ett konto hos Avanza.

Nordnet

Avanzas största konkurrent och på många sätt en snarlik plattform med i princip likadana villkor och ett jämförbart utbud. Nordnet har några tusen fler aktier att välja bland, men färre antal tillgängliga marknader än Avanza. Även här finner du flera olika typer av börshandlade produkter som passar bra för swingtrading och daytrading.

Precis som hos Avanza kan du som kund välja mellan flera olika kontotyper – vilka alla är gratis att öppna och även därefter helt avgiftsfria. Låga courtagenivåer och möjlighet till extra förmånliga villkor för aktiva traders.

Antal aktier: Drygt 14 000, både svenska och utländska

Marknader: Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland och USA

Gratis registrering: Ja

Demokonto: Nej

Courtage: Fyra olika courtageklasser – Mini, Liten, Mellan och Fast samt gratis courtage de första sex månaderna för dig med max 80 000 kr på ditt Nordnetkonto. Vidare finns också Active Traders för dig som avlagt minst 2000 kr i courtage per månad (motsvarande 40 köp- och säljtransaktioner). Mer avancerade handelssystem och lägre courtage – från 0,034% och nedåt.

Handelsplattform: Nordnet erbjuder precis som Avanza en plattform i egen regi, tillgängligt på såväl webben som i mobilen. Användarvänlig, modern och enkel att komma igång med. För aktiva traders finns Nordnet Active Trader med vassare handelssystem (Infront web Trader) med fler verktyg.

Finansiell reglering: Står under tillsyn av svenska Finansinspektionen

Här kan du öppna ett konto hos Nordnet.

eToro

eToro är en av världens största mäklare för online trading med såväl aktier som med index, råvaror, valutor och kryptovalutor. Sajten är till skillnad från Nordnet och Avanza inte hemmahörande i Sverige, men hela sidan finns däremot att ställa in på svenska. En stor fördel med eToro är möjligheten att testa plattformen med ett demokonto, med vilket du testhandlar med fiktiva pengar helt utan risk.

Hos eToro finns tusentals olika tillgångar att välja bland på flertalet olika marknader. Plattformen erbjuder låga avgifter och avancerade handelssystem, vilket gör den särskilt populär för kortsiktiga handelsmetoder som swingtrading och daytrading. eToro är också en av världens främsta plattformar för copytrading. Endast vanligt depåkonto tillgängligt.

Antal aktier: Drygt 2000 tillgångar totalt (aktier, valutor, kryptovalutor, index, råvaror och ETF’er).

Marknader: Flertalet internationella marknader

Gratis registrering: Ja

Demokonto: Ja

Courtage: Aktier kan tradas helt utan kommission (det vill säga courtage). Låg rörlig spread för samtliga tillgångar, inga roll over-avgifter och inga övriga kostnader för trading.

Handelsplattform: eToro erbjuder möjligheten att handla via deras egen plattform, men också via MT4 och MT5. eToros tradingplattform är modern, användarvänlig och passar såväl nybörjare som mer erfarna swingtraders. Inbyggda indikatorer, bra grafer och bra översikt över historik, saldo samt aktuella positioner. Tillgänglig i både mobil och på webben.

Finansiell reglering: eToro är reglerade av CySEC (Cyprus Securities Exchange Commission), brittiska FCA (Financial Conduct Authority), ASIC (Australian Securities and Investments Commission) samt FSAS (Financial Services Authority Seychelles).

Här kan du öppna ett konto hos eToro.

bäst nätmäklare swingtrading
Att hitta rätt mäklare kan vara lättare sagt än gjort.

Slutsats: Vilken nätmäklare är bäst för swingtrading?

Idag finns flertalet bra nätmäklare att välja bland för dig som sysslar med swingtrading eller annan kortsiktig handel. Många har liknande utbud och liknande villkor, varför den som passar dig bäst till mångt och mycket beror på vilken plattform du känner dig mest bekväm med.

Viktigt är att titta efter lågt courtage, bra utbud, en användarvänlig plattform samt villkor speciellt anpassade för aktiv trading. Finansiell reglering och flexibla insättningsmetoder är också viktiga kriterier.

Avanza, Nordnet och eToro är de tre mest populära nätmäklarna för swingtrading i Sverige – samtliga bra, seriösa aktörer som erbjuder utmärkta förutsättningar för kortsiktig handel.

Tips: Läs mer om swingtrading på Samuelssons Rapport