Vad krävs för att lyckas med swingtrading?

Vad krävs för att lyckas med swingtrading egentligen? Måste man ha ett stort startkapital, flera års erfarenhet av börshandel samt gedigen kunskap inom teknisk analys? Nedan reder vi ut hur det ligger till. 

Är du intresserad av kortsiktig handel med aktier eller andra tillgångar är swingtrading en utmärkt strategi att börja med. Till skillnad från daytrading behåller man inom denna metod sina positioner öppna under lite längre tid, vilket innebär att man inte aktivt behöver bevaka marknaden från öppning till stängning på samma sätt.

Trots att swingtrading är en något enklare och mindre tidskrävande form av kortsiktig handel finns dock vissa förutsättningar som behöver stämma för att du ska ha en bra chans att lyckas. Viktigt att komma också är även att övning ger färdighet – och att det bästa du kan göra för att bli framgångsrik är att våga ta första steget och faktiskt komma igång.

6 grundläggande tips för att lyckas med swingtrading

Nedanstående tips är samtliga viktiga grundförutsättningar för att kunna lyckas som swingtrader, varför de således är bra att ha i åtanke när du först ska komma igång. Vart eftersom du avancerar och utvecklas inom din handel kan du djupdyka i teknisk analys och finslipa strategier – men följande räcker bra att ha koll på i början:

1. Välj en bra mäklare

Att hitta en bra nätmäklare är på många sätt avgörande för hur pass väl – eller icke väl – du kommer att lyckas som swingtrader. Idag finns mängder av olika mäklare och plattformar för online trading att välja bland på nätet, av vilka många är bra och seriösa men somliga också mindre bra.

En av de viktigaste variablerna att titta på när du jämför mäklare är avgifterna för trading. Vilken nivå ligger courtaget på? Erbjuds kanske någon särskilt förmånlig courtageklass för kortsiktig handel?

Courtagenivån är viktig att vara uppmärksam på eftersom höga avgifter snabbt riskerar att äta upp det mesta av de vinster du förhoppningsvis lyckas kamma hem. Swingtrading är som bekant en metod för kortsiktig handel, i vilken du öppnar och stänger många positioner inom snäva tidsintervall. Betalar du ett högt courtage varje gång du öppnar eller stänger en position blir den totala kostnaden för avgifter snabbt väldigt hög.

Vidare vill du också hitta en nätmäklare som erbjuder en användarvänlig, intuitiv handelsplattform med bra diagram och grafer, indiktatorer för teknisk analys, historisk data och realtidsdata, marknadsnyheter och så vidare. Du kan också välja att ladda ned en egen programvara såsom TradeStation eller Multicharts, men är du nybörjare är det oftast smidigast att börja med den plattform din mäklare tillhandahåller.

Avanza och Nordnet har bägge extra lågt courtage för aktiva traders, och erbjuder bägge även tradingprogrammet Infront Web Trader om du registrerar dig för Avanza Pro eller Nordnet Aktiv Trader. Det finns även flertalet bra utländska mäklare som kan vara intressanta om du vill ha tillgång till lite andra instrument.

2. Skapa en egen strategi

För att undvika ogenomtänkta beslut och handel på impuls behöver du ha en egen strategi för din trading. En strategi innehållande regler för bland annat vilka slags tillgångar du ska trada, vilka villkor en tillgång ska uppfylla för att du ska gå in och ur en position samt hur mycket av ditt totala kapital du maximalt får satsa per enskild trade.

Kortsiktig handel som swingtrading och daytrading kan lätt bli stressigt och rör ofta upp mycket känslor. Med en tydlig strategi för vad du ska handla samt hur och när blir det betydligt enklare att handla utifrån förnuft, snarare än på känslor och impulser.

strategi för swingtrading
Lägg tid på att utveckla en egen strategi.

3. Lär av dina misstag

Lika viktigt som det är att ha en strategi är det också att utvärdera och göra om strategin om den bevisligen inte fungerar så som du hade tänkt.

Du kommer att göra felbedömningar och begå misstag i din swingtrading – det gör alla. Istället för att fortsätta på en väg som inte bär frukt är det dock viktigt att du backar ett steg, ser över din strategi och gör om den vid behov. Det största misstaget du kan göra i din handel är inte att begå ett misstag – utan att fortsätta göra det även med facit i hand.

4. Trada endast med pengar du har råd att förlora

Vare sig du har ett litet eller stort startkapital att börja swingtrada med är det viktigaste att det är pengar du faktiskt har råd att förlora. Swingtrading innebär liksom all handel med finansiella instrument alltid ett risktagande. Det är inte säkert att du får tillbaka hela din investering – eller något alls.

Trada alltså aldrig för pengar som ska täcka räkningar och löpande levnadskostnader. Bra att veta är också att du kan swingtrada även om du har små marginaler för sparande. Du behöver inte ha ett saftigt startkapital för att börja med swingtrading.

Utöver att man endast ska trada med pengar man har råd att förlora är det också viktigt att aldrig satsa för mycket per trade. Erfarna swingtraders och daytraders går sällan in med mer än 1-2% av sitt totala kapital i en enskild trade. Detta för att minska risken och undvika att man blir alltför sårbar i en ensam position.

5. Välj rätt tillgångar

Swingtrading som handelsstrategi kan användas på flera olika marknader och instrument – exempelvis aktier, valutor och råvaror.

Oavsett vilka tillgångar du väljer att trada är det viktigt att det finns tillräcklig volym, omsättning och volatilitet. Som swingtrader måste du snabbt kunna gå in och ur positioner i precis rätt läge – och för att kunna göra det utan att råka ut för onödigt slippage måste volymen och omsättningen vara tillräckligt höga.

Vidare vill du också ha viss volatilitet då swingtrading går ut på att handla på trender. För att gå med vinst vill du tidigt ta en position i en tillgång som är på gång att trenda uppåt (eller nedåt om du går kort), samt kunna sälja på topp innan kursen vänder tillbaka.

En förutsättning för att strategin ska fungera är således att det finns volatilitet – det vill säga att kursen svänger en del. Inte så pass mycket att risken blir alldeles för hög, men lagom för att kunna göra en bra vinst.

6. Använd alltid stop loss

Vare sig du är nybörjare på swingtrading eller en erfaren handlare bör en stop loss alltid användas – vid varje trade.

En stop loss utlöser en automatisk säljsignal till din mäklare att denne ska avsluta en position om kursen sjunker för lågt. Genom att applicera stop loss kan du alltså betydligt minska risken för okontrollerade förluster.

Det finns inga garantier för att positionen stängs på nivån för din stop loss eftersom din mäklare fortfarande måste hitta en motpart till transaktionen. Du får dock ett väsentligt bättre skydd än om du inte använder stop loss alls.

stop loss för swingtrading
Med rätt teknik, tajming och strategi går det att tjäna mycket pengar på swingtrading.

Sammanfattning: Vad krävs för att lyckas med swingtrading?

Swingtrading är en omfattande och spännande tradingstrategi inom vilken det finns många dimensioner. Ovanstående punkter är grundläggande tips för att kunna lyckas med din handel – men ju mer du avancerar desto mer kan du också utveckla din handel med exempelvis teknisk analys, avancerad orderläggning och olika programvaror.

Stort lycka till med din trading!