Förbättra din swingtrading med rätt programvara

Med hjälp av bra mjukvara kan du ta din handel till nästa nivå och avancera som swingtrader – men vilket system är bäst och vilket ska man satsa på? I den här artikeln får du tips på hur du kan förbättra din swingtrading med rätt programvara – och vilka alternativ som finns att välja bland. 

Huruvida man vill använda någon särskild mjukvara för sin swingtrading handlar mycket om tycke och smak, hur mycket tidigare erfarenhet man har av trading samt vilka ambitioner man har med sin handel.

Är du till exempel kund hos Avanza eller Nordnet kan du utan problem använda den inbyggda standardplattform som respektive mäklare erbjuder för icke professionella handlare. Detta räcker gott och väl om du är nybörjare eller endast har din handel som en hobby.

Vill du däremot utvecklas mer och få de bästa möjligheterna att verkligen avancera och förhoppningsvis bli  framgångsrik kan mer avancerade handelssystem vara en god idé att satsa på.

Idag finns ett stort utbud av olika system att välja bland, av vilka många är väldigt bra. Således kan det förstås vara svårt att veta vilket man ska välja och varför. Nedan presenteras några av de mest populära programvarorna för online trading, tillika de bästa och mest användarvänliga.

Förbättra din swingtrading med rätt programvara – 5 tips

Följande är korta presentationer av några av de mest rekommenderade tradingprogrammen på såväl den svenska marknaden som utomlands. För att läsa mer om de olika programmen klickar du bara på länkarna som tar dig direkt till respektive plattform. 

TradeStation

TradeStation är en av marknadens absolut bästa mjukvaror för trading online – såväl swingtrading som mer krävande former som daytrading och algotrading. TradeStation erbjuder en stabil, kraftfull infrastruktur med alla de funktioner du kan tänkas behöva för att kunna trada helt friktionsfritt. Marknadsanalyser, kursdata, avancerade gränssnitt som kan anpassas och skräddarsys för orderkörning samt utmärkt stöd för backtesting och blixtsnabba exekveringar.

TradeStation är enkelt att komma igång med och passar såväl mindre som mer erfarna traders.

Hemsida: www.tradestation.com

Multicharts

Komplett handelsprogram i vilket du kan skicka marknadsordrar och genomföra såväl enklare som mer avancerade tekniska analyser. Multicharts stöds i dagsläget av närmare 30 olika nätmäklare och marknadsplatser – däribland populära AvaTrade (som finns på svenska) och Interactive Broker.

Programvaran finns i två olika versioner; standardversionen samt Multicharts NET. Bägge finns tillgängliga att prenumerera på via hemsidan. Multicharts är inte helt gratis – för 3 månader ligger kostnaden för närvarande på 297 USD och för en livstidslicens på 1497 USD. Möjlighet finns dock att testköra systemet gratis i 30 dagar innan man registrerar sig för en prenumeration. Under testperioden får du tillgång till de flesta funktionerna.

Vad gäller funktion passar Multicharts mycket bra för både swingtrading och mer avancerade former av kortsiktig handel. Programmet skapar 3D-diagram, erbjuder ett utmärkt system för backtesting, kursdata, marknadsanalyser, inbyggda indikatorer samt stöd för algotrading. Inga större systemkrav och mycket smidigt att använda.

Hemsida: www.multicharts.com

Infront Webtrader

Infron Webtrader är det system som erbjuds för aktiva traders hos både Avanza och Nordnet. Det är även de ledande tradingsystemet på de nordiska marknaderna. Med Infront Webtrader får du tillgång till börsnyheter och marknadsanalyser som strömmas i realtid, intuitiva diagram som kan skräddarsys och anpassas, mängder av inbyggda indikatorer för teknisk analys samt flera valmöjligheter för orderläggning.

Programvaran finns att beställa som baspaket till vilket olika tilläggstjänster finns att komplettera med, däribland den fundamentala analysapplikationen Infront Analytics Light. Opera Mini stöds ej av Infront, men senaste versionen av Chrome eller Firefox alternativt Edge 13/14, Internet Explorer 11+ eller Safari 8+ fungerar.

Hemsida: www.infront.com

Amibroker

Komplett handelssystem för aktiv trading som kräver stabilare och kraftfullare programvara. Amibroker erbjuder precis som övriga program på listan stöd för såväl orderläggning som teknisk analys. Programmet erbjuder flera olika abonnemang och licenser anpassade för olika behov och olika typer av trading, samtliga till konkurrenskraftiga priser. Minimala systemkrav och dessutom kompatibelt med både Windows 10, 8 och 7.

Med Amibroker får du tillgång till börsnyheter och marknadsanalyser i realtid, flera olika alternativ för orderläggning, utmärkt stöd för backtesting, flertalet inbyggda indikatorer och mycket mer. Lämpligt för både swingtrading, daytrading och algotrading.

Hemsida: www.amibroker.com

Ninja Trader

Populär plattform för kortsiktig trading med mängder av olika instrument och tillgångar. Ninja Trader har i dagsläget över 100 000 användare världen över och flera hundra professionella apputvecklare som ständigt arbetar med att ta fram nya, innovativa applikationer och add ons till plattformen. Programvaran bygger på ett öppet system där du själv kan skapa egna indikatorer och applikationer, bygga automatiserade tradingstrategier, integrera socialt med andra användare samt skräddarsy olika typer av diagram och grafer så att de passar dina behov.

Precis som i andra system får du i Ninja Trader tillgång till såväl enklare som mer avancerad orderläggning, realtidsdata och historisk data, bra översyn över kontobalans och aktuella positioner samt uppdaterade börsnyheter och analyser. Systemet är dessutom helt gratis att använda för backtesting och simulerad trading.

Hemsida: www.ninjatrader.com

programvara swingtrading
Med bra programvara kan du ta din swingtrading till nästa nivå.

Bra att tänka på när du väljer programvara för swingtrading

Med flertalet kvalitativa mjukvaror att välja bland på marknaden kan det kännas svårt att veta vilka kriterier man är ute efter och vilken som passar bäst. Följande är sådant som är bra att fundera över när du ska välja programvara för swingtrading:

  • Nätmäklare: har du någon särskild nätmäklare du absolut föredrar? Om ja, vilka handelssystem har i sådana fall stöd för just den mäklaren?
  • System för backtesting: Backtesting av strategier bör aldrig kompromissas med vid trading, varför systemstödet för backtesting också måste vara riktigt bra. Jämför gärna flera olika programvaror och om möjligt utnyttja gratis testperioder.
  • Teknisk analys: Hur ser möjligheterna ut för teknisk analys? Vilka indikatorer finns inbyggda och vilket stöd finns för att själv skapa strategier och tekniska indikatorer?
  • Systemkrav: Olika tradingprogram har olika systemkrav för att de ska kunna installeras och köras. Innan du registrerar dig för en licens är det därför viktigt att du kontrollerar att din dator har det systemstöd som krävs. Somliga programvaror kräver också mer utrymme än andra.