Swingtrading är en av flera populära strategier för att investera aktivt på börsen. Metoden går ut på att man köper och säljer värdepapper kortsiktigt i syfte att dra nytta av snabba prisrörelser på marknaden. Låter det intressant? Nedan finner du en komplett guide till hur du kommer igång med swingtrading.
Swingtrading är en av flera handelsmetoder som faller inom kategorin trading – vilket i sin tur kan förklaras som ett samlingsbegrepp för olika sätt att tjäna pengar på snabba och kortsiktiga prisrörelser i tillgångar som aktier, valutor, råvaror eller kryptovalutor.
Metoden är tacksam att komma igång med då den är hyfsat enkel att lära sig och dessutom fungerar utmärkt att sköta som en hobby vid sidan av ett vanligt heltidsjobb.
Till skillnad från daytrading – vilket också är en form av trading – behöver du nämligen inte hålla dig aktiv och online åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan för att lyckas med swingtrading.
För dig som är nybörjare på kortsiktig handel men gärna vill börja är swingtrading således ofta den bästa metoden att komma igång med. I den här artikeln får du en grundlig introduktion till vad swingtrading är, hur och var du kan komma igång samt vad som är viktigt att tänka på.
Först och främst: Vad är swingtrading?
Swingtrading är en typ av trading där du som handlar är ute efter att göra vinster på marknadens snabba prisrörelser. Metoden handlar således inte om att investera pengar, då man snarare tar betydligt längre positioner.
Swingtrading räknas som den vanligaste och mest populära formen av trading, men vid sidan av denna metod är även daytrading och position trading vitt utbredda. Alla tre bygger på att köpa och sälja tillgångar mer eller mindre kortsiktigt, men det finns en del skillnader dem emellan som är viktiga att känna till.
Swingtrading
Vid swingtrading behåller du dina positioner under betydligt kortare tid än om du investerar. Det kan röra sig om alltifrån några timmar upp till dagar eller veckor.
Handlar du aktier med swingtrading går du in i en position (köper ett antal aktier), behåller den i några timmar, ett par dagar eller några veckor beroende på hur trenden ser ut, för att sedan sälja innehavet när du kan göra en bra vinst.
Kortare positioner än så blir daytrading, medan längre istället räknas som position trading.
Swing-toppar och swing-dalar
Som swing-trader identifierar du dina köplägen med hjälp av två olika svängningar; swing-toppar och swing-dalar.
En swing-dal är detsamma som en större nedgång och en swing-topp är detsamma som en större uppgång. Som trader försöker du fånga prisrörelserna mellan dessa swing-toppar och swing-dalar samt tajma in långa och korta positioner utifrån olika trender.
I en uppåtgående trend är målet att öppna en lång position i en swing-dal för att sedan stänga den (alltså sälja) på swing-toppen. I en nedåtgående trend vill man istället ta korta positioner på topparna och stänga dem i dalarna – det vill säga blanka dem och tjäna pengar på nedgången.
Det är förstås omöjligt för traders att veta de exakta topparna och dalarna för aktier och för varje enskild swing, varför de högsta topparna och de lägsta dalarna ofta missas. Målet är dock att pricka så pass bra att man kan utnyttja så mycket som möjligt av en prisrörelse – en swing.
Daytrading
Daytrading är också en typ av kortsiktig finansiell handel som på många sätt liknar swingtrading – med skillnaden att positionerna hålls öppna under betydligt kortare tidsintervall. Begreppet daytrading syftar just till att man vanligtvis aldrig behåller något längre än en dag, men oftast rör det sig snarare om minuter eller till och med sekunder.
Givet de mycket snäva tidsintervallerna i daytrading måste du hålla dig aktiv och online betydligt mer än vid swingtrading. Som daytrader krävs det att du noggrant följer marknadens utveckling minut för minut i syfte att inte missa något köp- eller säljtillfälle, vilket innebär att man för att nå framgång mer eller mindre måste arbeta med det på heltid. Alternativt ha ett jobb som går att kombinera med det på ett bra sätt.
Position trading
Position trading är den av dessa tradingmetoder där du behåller dina positioner som längst – oftast under flera veckor, månader eller år. Den här strategin handlar således betydligt mer om att investera än ovanstående två.
Precis som swingtrading är position trading enklare att ägna sig år vid sidan av någonting annat, eftersom de långa tidsintervallerna inte kräver att du följer marknaden minutiöst.
För vem passar swingtrading?
Swingtrading är en tacksam tradingmetod som passar de allra flesta – såväl nybörjare som mer erfarna handlare. Detta eftersom strategin är relativt enkel att lära sig och dessutom inte kräver att man ständigt bevakar marknaden.
Metoden kan kombineras med ett vanligt heltidsjobb och ett hektiskt vardagsliv. Det är fullt möjligt att bli framgångsrik inom swingtrading och faktiskt tjäna bra med pengar även om du endast kan ägna korta stunder åt det.
Vidare är swingtrading också bra då det inte krävs stora summor pengar för att komma igång. Med den här strategin kan du starta smått för att sedan successivt arbeta dig uppåt.
Så kommer du igång med swingtrading
Nedan följer en översiktlig steg för steg-guide till hur du snabbt och smidigt kan komma igång med swingtrading:
Steg ett: Hitta en lämplig mäklare och öppna ett konto
För att börja med swingtrading behöver du ha ett konto hos en aktiemäklare på nätet, precis som när du ska investera i fonder eller aktier på längre sikt.
Val av mäklare är viktigt och har stor betydelse för vilken typ av handelsupplevelse du får. Dessutom kan nivåerna på courtage skilja sig ganska mycket åt. Titta därför på olika alternativ och jämför olika villkor och kostnader innan du bestämmer dig.
Osäker på vilka sajter för swingtrading det finns? Här följer ett par tips:
Avanza och Nordnet
Avanza och Nordnet är Sveriges två största och mest populära nätmäklare för handel med aktier och fonder. Bägge har låga avgifter, ett generöst utbud av tillgångar och har användarvänliga hemsidor.
eToro
Även eToro är ett bra alternativ värt att överväga – i synnerhet om du är intresserad av att handla sådana tillgångar som inte finns hos Avanza och Nordnet. Hos eToro kan du förutom aktier och index även trada valutor, råvaror och kryptovalutor. Antingen som vanliga tillgångar eller med CFD’er.
Steg 2: Sätt in pengar på ditt handelskonto
Börja helst med ett mindre belopp. Pengar som du kan använda för att lära dig och som du har råd att förlora. Kortsiktig aktiehandel är förenat med en större risk än om du investerar långsiktigt. Detta eftersom marknaden som regel stiger i värde på längre sikt – men kan svänga mycket upp och ned på kort sikt.
Swingtrading är mer riskfyllt än om du investerar i en aktie och behåller den i 5-10 år. Således är det bra att börja i liten skala och testa dig fram med en mindre summa tills dess att du känner dig mer varm i kläderna.
Väljer du att öppna konto hos eToro finns möjligheten att mjukstarta med ett demokonto – det vill säga ett konto där du får prova på att trada med fiktiva pengar. Allt sker helt riskfritt och upplevelsen är tänkt att vara så autentisk som möjligt.
Här kan du öppna ett konto gratis hos eToro.
Steg 3: Lär känna plattformen och testa dig fram
Med pengar på kontot är det dags att så smått börja handla. Börja med att utforska plattformen ordentligt, kolla vilka tillgångar du är intresserad av och vilka olika hjälpmedel som finns att nyttja.
Precis som vid all annan handel är det viktigt att du har en strategi för din swingtrading. En plan för hur och när du ska handla för att minimera riskerna – och således förlusterna – så mycket som möjligt.
Se till att lära dig om olika positionsstorlekar, ordertyper, hur diagram och grafer ska tydas och så vidare innan du kör igång på allvar. Ju mer kunskap du skaffar dig innan du börjar trada i skarpt läge, desto bättre rustad är du för att parera motgångar och desto större blir dina chanser att lyckas.
Viktigt att känna till är också att det är vanligt att man förlorar pengar när man först börjar med trading – såväl swingtrading som andra typer av trading. Just därför är det bra att börja försiktigt, men också att inte ge upp alldeles för snabbt.
Testa dig fram med en liten summa pengar som du har råd att förlora, lägg dig på en rimlig risknivå och ge dig själv tiden att hinna utvecklas.
Swingtrading är en enklare form av trading som går hyfsat snabbt att lära sig, men med det inte sagt att det inte finns en viss inlärningsperiod. Givet riskerna som följer med att handla kortsiktigt är det än viktigare att planera sin trading och att förbereda sig väl.
Längre ned i artikeln skriver vi mer om olika strategier, stop loss och annat som är bra att sätta sig in i.
Steg 4: Håll koll på marknadsutvecklingen och dina positioner
Swingtrading bygger inte på lika tvära och snabba kast som daytrading, men du handlar fortfarande kortsiktigt – vilket innebär att du behöver hålla kolla på marknadsutvecklingen och hur dina positioner rör sig.
Det behöver, som nämndes tidigare, inte röra sig om några längre stunder. Tjugo-trettio minuter om dagen räcker gott och väl för att se om det är läge att sälja av, behålla eller gå in i ytterligare en position.
Ett tips för att smidigt kunna följa dina positioner och hur de ligger till är att välja en nätmäklare med en riktigt bra mobilapp – vilket så gott som alla seriösa plattformar idag har. Vilka funktioner som finns tillgängliga i appen kan variera mellan olika aktörer, men i eToros app kan du till exempel sköta mycket av din trading mobilt.
Steg 5: Fortsätt att utveckla dig själv, dina kunskaper och din handel
Det femte och sista steget är alltid aktuellt även långt efter att du passerat nybörjarstadiet och blivit en erfaren trader.
Att ständigt fortsätta utbilda sig, utveckla sig samt att fördjupa och förbättra sina kunskaper är viktigt för att kunna lyckas ännu bättre framgent. För att kunna minimera förlusterna ännu mer och öka på vinsterna ännu mer.
Ta dig tid att utvärdera din strategi och din plan för trading då och då. Finslipa sådant som kan behöva finslipas, häng med i utvecklingen och se till att fortsätta lära dig.
Vikten av att ha en bra strategi
En bra tradingstrategi är en viktig förutsättning för att kunna lyckas med swingtrading. Som trader bör du ha en plan för vad du ska handla, hur mycket du är villig att riskera, hur du ska handla, på vilket sätt du ska trada och vilka olika verktyg och indikatorer du ska använda dig av.
En strategi kan även kallas för att du skaffar dig en edge – det vill säga en fördel – gentemot andra traders som gör det lättare för dig att lyckas. Utan en edge eller en strategi kommer din trading att bli planlös och risken är stor att du inom kort står utan pengar.
Det finns ett antal olika strategier man kan använda sig av inom trading, av vilka följande är några av de vanligaste och mest användbara:
Momentum
Här går man som trader in i en position när det finns momentum i en viss aktie eller annan tillgång – det vill säga när det finns en ovanligt snabb och stark rörelse i något. När nivåerna sedan återgår till det normala och accelerationen avtar säljer man. En snabb och accelererande rörelse är ofta väldigt tillfällig och varar vanligen bara någon dag eller två.
Teknisk analys
Teknisk analys är en bra metod att lära sig som du kan ha nytta av i såväl swingtrading som i andra former av trading. I teknisk analys använder du dig av olika indikatorer och diagram för att försöka förutspå hur en viss aktie kommer att utveckla sig framöver.
Med hjälp av indikatorerna kan du urskilja mönster och titta på stöd och motstånd för olika tillgångar för att på så sätt enklare kunna göra en bedömning av åt vilket håll aktien kommer att röra sig.
News Play
Handlar du enligt en News Play-strategi fattar du beslut utifrån nyheter om olika aktier. Släpps en mycket positiv nyhet om ett visst bolag – exempelvis om en ny expandering eller liknande – kan det till exempel vara läge att investera.
Ett köp kan också bli aktuellt om en viss tillgång plötligt rasar snabbt men du bedömer nedgången som tillfällig.
Trendföljande trading
I trendföljande trading tror du på att en tillgång kommer att fortsätta följa sin tidigare trend, och satsar utifrån det.
Att handla på trender kan ofta ge bra resultat i swingtrading eftersom man behåller positionerna under så pass kort tid att trenderna sällan hinner vända. En aktie som gått väldigt starkt under en tid har goda chanser att fortsätta göra det under några timmar eller dagar till, såvida ingenting plötsligt och oförutsett händer.
Pairs trading
I den här strategin tror du på att två aktier inom samma bransch eller sektor kommer att följas åt hyfsat i kursutveckling – åtminstone under en tid.
Rent praktiskt ska du köpa när du ser att en av de två tillgångarna avviker från att följa den andra. Du köper då den med svagast utveckling. Positionen håller du sedan i tills dess att du ser att den aktie du köpt återigen börjar följa den andra – och således går upp – varpå du säljer och gör en vinst.
Teknisk fundamenta trading
Den här strategin är en kombination av teknisk analys och fundamental analys. I teknisk analys använder du dig, som förklarat tidigare, av olika verktyg för att bedöma risk samt hitta köp- och säljläge.
Fundamental analys är istället en strategi för att hitta tillgångar som kan vara köpvärda. I denna strategi använder du andra indikatorer – såsom ett bolags olika ekonomiska nyckeltal till exempel.
Teknisk analys och fundamental analys är två bra strategier att kombinera – men viktigt är att du kan dem båda ordentligt innan du gör det.
Mean Reversion
Sist men inte minst kommer Mean Reversion, vilken många också anser vara den lättaste metoden att komma igång med.
Mean Reversion kallas också för jämviktspendling, och går ut på att du som trader tror att en tillgång kommer att återgå till sitt medelvärde efter en avstickare upp eller ned. Har en aktie exempelvis gått ned under sitt medelvärde kan det vara köpläge om du bedömer det sannolikt att den snart återgår till det medelvärdet.
Populära indikatorer
Inom teknisk analys finns ett stort antal olika indikatorer som är bra att använda för att identifiera köp- och säljlägen. Nedan förklaras två av de mest populära lite kort:
Glidande medelvärde
Glidande medelvärde används huvudsakligen för identifiera befintliga trender, snarare än att förutspå kommande.
En indikator för glidande medelvärde undersöker en tillgångs stängningskurser under en viss period, sammanställer dem och räknar fram ett genomsnittligt medelvärde för perioden i fråga. Vanligen beräknas genomsnittsvärdet på 20, 50 eller 200 dagar.
Exempel: För ett glidande medelvärde över de senaste 20 dagarna adderar du ihop alla stängningskurser från de senaste 20 dagarna och dividerar med 20. Siffran du får fram är aktiens genomsnittliga stängningskurs för perioden.
För att lättare kunna se trenden och mönster i marknadsrörelser kan du också dra ett streck mellan de datapunkter (de 20 stängningskurserna).
Glidande medelvärde är en användbar indikator för att identifiera rätt köplägen då priser som handlas över det glidande medelvärdet oftast pekar på en stigande trend, medan priser under medelvärdet indikerar en sjunkande trend.
RSI (relativt styrkeindex)
Momentumindikatorn RSI används för att avgöra om en marknad eller en viss tillgång är överköpt eller översåld, och utifrån det besluta om det är köp- eller säljläge.
RSI är en typ av oscillator som pendlar mellan 0-100, där ett värde över 70 indikerar att aktien är överköpt, medan ett värde under 30 indikerar att den är översåld. Beroende på hur RSI-signalen bryter ut eller rör sig bort ifrån överköpt eller översålt område ges indikationer att exempelvis öppna eller stänga korta positioner.
Stochastic oscillator är en annan typ av oscillator som påminner om RSI och som används för att identifiera stöd och motstånd, men med andra referensvärden.
Lär dig teknisk analys och förstå indikatorerna du vill använda
Teknisk analys och nyttjande av indikatorer som RSI och glidande medelvärde är mycket användbart – men det förutsätter förstås att du som trader förstår hur det hela fungerar och hur du ska använda det.
Ett värdefullt tips är därför att plugga på och verkligen lära dig hur det hela fungerar innan du kör skarpt läge och använder det i din trading på börsen.
Fördelar med swingtrading
- Lämplig strategi för nybörjare: Swingtrading är enklare än daytrading och passar därför bra för traders med mindre eller ingen tidigare erfarenhet. Metoden är mindre stressig då du tar längre positioner i de aktier du vill handla och har mer tid på dig att analysera och bedöma utvecklingen på marknaden.
- Fungerar på hobbynivå: Att man håller sina positioner under en längre tid gör att man inte lika aktivt behöver bevaka marknaden. Till skillnad från daytrading går det att lyckas med swingtrading även om man bara har 15-30 minuter om dagen att lägga på sin handel.
- Tjäna pengar succesivt över tid: Stora brakvinster är ovanliga inom swingtrading. Detta eftersom metoden bygger på att man drar nytta av mindre och snabba prisrörelser snarare än stora värdeökningar som oftast sker över en längre period. Swingtrading är på så sätt utmärkt för att successivt bygga ett stabilt kapital.
Nackdelar med swingtrading
- Risk att förlora pengar: Kortsiktig trading är mer riskfyllt än långsiktiga investeringar – går det illa kan du förlora pengar snabbt. Särskilt hög är risken om du tradar med CFD’er och använder hävstång. Genom att alltid använda stop loss, ha en tydlig strategi och endast satsa en liten del av ditt kapital i varje trade kan du dock begränsa risken till viss del.
- Teknisk analys kan vara svårt: Swingtrading i sig är inte komplicerat, men du behöver kunna teknisk analys och det kan däremot vara krångligt om man är nybörjare. Ta tid på dig att lära dig grunderna och verkligen hitta en förståelse, även om det känns motigt i början.
- Mindre uppdaterad med börsen: Till skillnad från en daytrader behöver inte en swingtrader hålla sig ständigt ajour med vad som sker på börsen. Detta gör metoden mindre stressig och mindre tidskrävande, men det innebär också att man är lite sämre uppdaterad med läget på marknaden – vilket i sin tur innebär att man kan missa bra lägen.
Sammanfattning swingtrading
- Kortsiktig tradingmetod där traders försöker dra nytta av små prisrörelser och fånga det mesta av varje rörelse
- Köplägen identifieras och baseras på två olika slags svängningar; swing-dalar och swing-toppar
- En swingtrade kan vara i allt ifrån några minuter upp till flera veckor beroende på hur länge den aktuella trenden håller i sig
- Det finns många olika strategier inom swingtrading – däribland Mean Reversion, Pair Trading och News Play
- eToro, Avanza och Nordnet är bra mäklare för swingtrading
- Väldigt bra metod för traders på alla nivåer – men viktigt är att man förstår riskerna, att man använder en bra strategi och att man aldrig satsar mer än man har råd att förlora
- Använd alltid stop loss för att minimera dina förluster
Tips! Läs mer om swingtrading här på swing-trading.se.